De opleiding: ons profiel

karakters2

Waren niet-Europese culturen altijd al je ding of wil je gewoon voor jou onbekende horizonten ontdekken op een gedegen manier? Heb jij zin om je te verdiepen in de Chinese taal en cultuur? Dan heeft de Gentse sinologie een boeiend programma voor jou in petto!

De sinologie vormt samen met de japanologie en de indologie, alsook de vakgebieden die de talen en culturen van het Nabije Oosten en Noord-Afrika bestuderen, de opleiding Oosterse Talen en Culturen. Het programma bestaat uit 2 Bachelors (studiegids UGent-traject en China-traject) en een Master.

Het vakgebied Sinologie van de Universiteit Gent biedt een grondige studie aan van de Chinese taal en cultuur. Dit houdt in dat er naast taalverwerving ook een pakket cultuurvakken deel uitmaakt van het programma: geschiedenis van China, maatschappij en actualiteit, Chinese filosofie, boeddhisme, Chinese literatuur en taalkunde.

Studenten worden eveneens vertrouwd gemaakt met de voornaamste hulpmiddelen van de sinologie en aan de hand van onderzoeksopdrachten (werkstukken) wordt aangeleerd hoe men zelfstandig materiaal verzamelt om wetenschappelijk onderzoek te verrichten.

Vanaf het tweede jaar Bachelor worden ook minors aangeboden. Een minor is een coherente groep van opleidingsonderdelen uit een andere discipline, die als verbreding van de eigen opleiding beschouwd kan worden, zoals bijvoorbeeld de minor economie, de minor politieke en sociale wetenschappen, de minor globalisering en diversiteit, of een minor Oosterse talen en culturen, zoals bv. de minor Japans (de lijst met minors staat in de studiegids onder het respectieve bachelorprogramma). De meeste problemen in onze samenleving zijn immers zo complex geworden dat ze niet meer door 
één vakspecialist kunnen worden opgelost, maar veeleer door een interdisciplinair team. Als nieuwe generaties afgestudeerden in de toekomst goed gewapend willen zijn om interdisciplinair te werken en met die complexe realiteit te kunnen omgaan, dan is het noodzakelijk dat ze zich tijdens hun opleiding niet alleen verdiepen in hun eigen studiegebied, maar dat ze ook oog krijgen voor één of meerdere aangrenzende vakgebieden.

Binnen het vakgebied Sinologie bieden we ook een aantal onderzoeksvelden aan. Onderzoek naar actueel China en naar het boeddhisme in China nemen een bijzondere plaats in, maar ook andere onderzoeksgebieden komen aan bod.